Saturday, June 20, 2015

Kau kenal siapa kawan kau ?

Hai ! Nampak ? Update lagi hari ni .
Bosan sebenarnya. Bosan tapi tutorial subject Material & Energy Balance aku masih tak bersentuh lagi . Hahaha .

Okay . So, apa yang aku nak bawak hari pada korang ?
Pernah tak korang terfikir apa yang korang rasa kalau korang tak ada kawan & kenalan ?
Of course bosan habis, takde tempat nak kongsi cerita, kongsi masalah, kongsi pendapat . Idokk ?
Hahaha .

Okay cop ! Kenapa aku tulis "Kawan & Kenalan" why not "Kawan" sahaja ?

Haaaa . Walaupun korang tak tertanya pun aku saja timbulkan soalan ini .

Okay .

Kenalan atau bahasa inggeris dia "acquaintances" is someone yang kau just kenal nama, yang kau tak berapa ambil tahu pun pasal dia dan dia pun tak ambil tahu pun pasal kau yang kau tahu cuma dia masih hidup hari ini . Haaa .

Tapi kawan, "friends" ni pulak is someone yang kau rasa dia ni penting pada kau, orang yang kau percaya, ada masa senang susah kau, macam adik beradik kau . Itu dia kawan yang sebenarnya .

Sejujurnya, bagi aku sendiri aku paling cerewet pilih kawan . Why ? Sebab mereka ni orang-orang yang kau percaya, kadang-kadang cerita yang kau tak cerita kat parents kau pun kau cerita kat kawan kau an ?

Bahaya bila kita tak boleh nak bezakan antara kawan dengan kenalan ni . Apa jadi kalau kenalan kau ni tak boleh dipercaya, mulut tempayan ? Haaa . Habis segala aib kau dia bukak . Haaa . Sebab tuh lah aku terlalu cerewet memilih kawan .

So quote ni aku rasa jelas nak bagitahu kenapa kau kena hati-hati dalam memilih kawan . 


Bagi aku sendiri, aku tak ramai kawan boleh dikira dengan jari je, tapi kenalan ya aku ada banyak . Aku cuma ada beberapa orang yang aku cukup percaya untuk cerita hal aku . 

Pesan aku just carilah kawan yang cukup baik untuk kau . Yang kau boleh percaya 120% . Sebab kalau kau salah pilih kawan masalah pulak nanti . Masing-masing dah cukup besar nak fikir baik buruk jadi pandai-pandailah jaga diri memasing k . Hahaha .

"Kawan yang baik itu anugerah untuk kau, seseorang yang Tuhan hantar untuk melengkapi hidup kau . Tanpa mereka pasti susah untuk kau bernafas di muka bumi yang menyesakkan ini"

That's all for now .
Bilhidayah Wattaufiq . Assalamualaikum . No comments:

Post a Comment