Monday, November 28, 2016

EL-DI-AR

L-D-R . Long-Distance-Relationship . Mehhh ~ Cliche punya tajuk . Kah ! But, yeah . That is something I want to share with all (siapa yang baca lah, taknak baca sudah, boleh klik pangkah kat tab ni) . Hahahaha .

You see, having a long distance relationship ni bukan senang . Seriously, tak, tak senang . How to describe eh, hmmm . Okay analogi mudah . LDR ni kan, macam kau beli barang online tau, but you only know how it looks, and pay for it and believe that one day that barang yang kau beli tu sampai dengan possibility for that barang takkan sampai kat kau . Nampak tak ? Sama . Kau sayang someone, yang kau just boleh tengok dalam gambar, terus menerus labur masa kau, untuk dia and still ada possibility untuk realationship kau tu gagal anytime .

Logically, how can you love someone, who actually takde depan mata kau ? Someone may ask . Especially yang tak pernah percaya this kind of relationship . People believe that, realtionship ni is something yang kau kena jumpa selalu, makan sama sama, bergurau gelak berdua sekali . But, the truth is not .

Having a LDR is though, yang mana kau takleh nak nampak dia hari hari, jumpa, spend time sama sama selalu . Maybe if you're study at same place or campus, kau boleh nak buat semua tu . But, somehow, tengok orang gi date pun jealous . Keep wondering what they're doing bila diorang takde depan mata . Kalau boleh, dengan siapa, buat apa, gi mana semua kau nak tahu . Hahaha . That's how it is . Sampaikan dengan anjing yang depan rumah dia yang selalu nampak dia pun kau nak jealous sebab anjing tu pun boleh tengok dia hari hari . Kau ? Duduk belek belek barang barang, surat-surat or gambar-gambar dia je .

Atas ni just intro je, apa yang aku nak share sebenarnya maybe some tips yang boleh tolong for anyone yang dalam this kind of relationship . Okay, feel free untuk baca, tak paksa .

1. Be rational not emotional
Okay this is the most important . You see, there will be time yang mana dia busy, tak sempat nak layan kau, reply mesej kau even dah online, ter blue tick kan kau kat whatsapp maybe . The thing is, jangan nak marah, melenting or merajuk dulu . Try hadam dia busy, "dia tak kemana pun buat kerja je /. Tak layan orang lain pun . Jangan risau" . Have those kind of way of thinking . Jangan bawa emosi, even sometimes pun memang akan terlepas but cuba fikir balik, kau tu jauh, bukan dekat dekat, susahlah nak pujuk . Dah lah rindu, nak gaduh lagi . Apa pun tak dapat nanti . So, be just a little bit patient and considerable .

2. Have time for them
Tak mintak banyak pun, maybe dapat good morning call maybe ? Then goodnight text ? Cukup kot . If there is chance for you to meet, just have it . Not compulsory selalu . Maybe once a month ke ? By the way, for your information, bila korang jarang jumpa, whenever you get to have those time, you'll be appriciate that time more . Seriously tak tipu . Even kau gaduh macam mana pun, kalau jumpa, alahai sejuk hati dah . Rasa baru je semalam kenal . Hahahaha . Okay ? So, have time for them

3. A little bit informative
Ni kalau boleh lah, bagitahu nak pergi mana, maybe the big event of the day, macam gi kelas ke or nak buat kerja ke atau nak gi sana sini ke . This will be helping sebab yelahh, kau jauh kan, bukan nampak dia buat apa, so at least kau tahu dia kemana, buat apa and kau pun tak risau and then relationship korang pun aman dan damai . Hahahahaha . Cukup kot .

4. Have faith
Apa yang paling penting, pada aku lah kan untuk korang percaya yang semua ni akan berakhir seperti yang korang nak . Apa pun masalah yang sampai nanti, kau percaya, everything will pay off . Bukan sahaja percaya pada relationship korang, but percaya jugak pada satu sama lain . Buat diorang tu macam ada kat sekeliling, perhatikan kau buat apa, so that kau nak tegur orang lain pun kau takut . Hahahaha . Sampai tahap macam tu maybe .

All in all, aku bukan nak cakap aku hebat sangat soal relationship ni . It just that ini opinion aku . Your are free to choose, nak hadam boleh telan kalau rasa tak buang lah kat mana mana . Even long distance relationship ni susah but itu yang kau kena adapt maybe . Lama-lama okay . So, I wish all the best with anyone have this kind of realtionship . Harap this info boleh membantu .

Okayy daaaa !